Diyette İken Neler Tüketilmeli? Günümüzün ve geleceğin en büyük sağlık sorunlarından birisi olarak gösterilen obezite büyük bir kesimi olumsuz etkilemektedir. Birçok hastalığın başlangıç sebebi fazla kilo olarak biliyor. Bu nedenle birçok kişi diyete..
Diyette İken Neler Tüketilmeli?
Günümüzün ve geleceğin en büyük sağlık sorunlarından birisi olarak gösterilen obezite büyük bir kesimi olumsuz etkilemektedir. Birçok hastalığın başlangıç sebebi fazla kilo olarak biliyor. Bu nedenle birçok kişi diyete başlamıştır veya başlamayı planlamaktadır. Ancak bilinçsiz şekilde yapılan diyetler olumsuz sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. İnsan vücudu gün içinde tüketilen enerjiyi karşılamak için vitamin, minarel ve besinlere ihtiyaç duyar.
Bu besinleri bilinçsizce aniden yemeyi bırakmak tehlikeli olabilmektedir. Bilinçli bir şekilde diyet yapmak sadece fazla kilolar için değil sağlıklı bir yaşam içinde gereklidir. Vücuda ihtiyaç duyduğu besinleri doğru zamanda ve kararında vermek diyetin ilk şartıdır.
İş hayatında ve hayat koşuşturmasının içinde kahvaltıya gerekli önemin verilmemesi sağlıksız beslenmenin bir göstergesidir. Poğaça ve simitle geçiştirilen kahvaltı öğünü, vücuda ihtiyacı duyduğu proteinlerin alınmaması demektir. Kahvaltıda aşırı şekilde tüketilen şekerli gıdalar, glikoz seviyesini çok hızlı bir şekilde yükseltir. Bu durum çabuk acıkmaya neden olarak fazla yemek yemeye neden olur. Dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı için mutlaka yumurta, peynir, domates, yeşil biber, doğal fıstık ezmesi, avokado, kuruyemiş ve yulaf ağırlıklı besinlerin tüketilmesi gereklidir. Kahvaltı kişinin en önemli öğünüdür ve güne iyi başlamanın birinci basamağıdır. Kahvaltıda tüketilecek az pişmiş bir yumurta vücudun protein ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak ve tokluk hissi verecektir.
Güne dengeli bir kahvaltı ile başlamak öğlen yemeğinde ağır yemekler yenmesinin önüne geçecektir. Öğlen yemeğine hafif bir çorba ile başlamak uygun olacaktır. Öğlen yemeğinde et tercih edilecekse ızgarada pişmiş et tercih edilebilir. Öğlen yemeğinde mutlaka sebze ağırlıklı olan yemekler tercih edilmelidir. Öğle yemeğinin sonunda bir adet meyve tercih edilebilir.
Diyette en çok dikkat edilmesi gereken öğün akşam yemeğidir. Fazla kilo alımının büyük bir çoğunluğu akşam yemeğinin ölçüsünün kaçmasıdır. Akşam yemeğine hafif bir çorba ile başlamak ve ardından baklagiller ve sebzelerden oluşan yemek tüketimi uzun süre tokluk hissi yaratacaktır. Pırasa, brokoli, karnabahar ve yeşil yapraklı sebze yemekleri tercih edilmelidir.