Yeni Başlayanlar için Sabah Sporu

Yeni Başlayanlar için Sabah Sporu

Yeni Başlayanlar için Sabah Sporu
Yayınlanma: Güncelleme:

Sabah sporu, sağlıklı bir yaşam ve zinde bir vücut için mutlaka uygulaman gereken programlar arasında ilk sıralarda yer alır. Güne etkili bir başlangıç yapmana ve gün boyu kendini güçlü ve enerjik hissetmene yardımcı olan sabah sporu hareketleri, son derece basit ama bir o kadar da etkilidir. Peki sabahları hangi hareketleri yapmak daha büyük fayda sağlar, sabah sporu nasıl yapılır, biliyor musun? İşte bu etkili yöntem hakkında bilmen gereken tüm detaylar…

Sabah Sporu Nasıl Yapılır?

“Sabah sporu nasıl yapılmalı?” sorusunun yanıtı aslında son derece basittir. Sabah sporu, adından da anlaşılacağı üzere, yataktan kalktıktan hemen sonra, okula ya da işe gitmeden önce uygulanır. İş ve okul öncesi sabah sporu, kendini çok daha güçlü hissetmene ve gün boyu zinde kalmana yardımcı olur. Bilmen gereken en önemli nokta ise sabah sporunun ana program olmadığıdır. Yani sporla ilgilenmek istiyorsan, haftada en az 3 ya da 4 kez etkili bir spor programı uygulaman ve sabah sporunu da bu ana programa destek olarak yapman gerekir.

Sabah Sporu Hareketleri ve Programı

Sabah sporu ağırlıkla evde yapılır ancak sahil, park, orman gibi bir alanın yakınında yaşıyorsan, sabah sporunu açık alanda da uygulayabilirsin. Her gün uygulayarak büyük fayda sağlayabileceğin basit ama etkili sabah sporu hareketleri ise şöyle sıralanabilir.

Evde Sabah Sporu Hareketleri:

Isınma: Ne zaman ne amaçla olursa olsun, spora başlamadan önce mutlaka ısınman gerekir. Vücudun ısınmadan önce uygulayacağın spor hareketleri, beklediğin etkiyi yaratmaz ve sana sakatlık olarak geri dönme riski çok fazladır. Bu nedenle sabah sporuna başlamadan önce yerinde koşu, bisiklet ve zıplama hareketleriyle vücudunu ısıtman önerilir. Esneme ve germe hareketleriyle ısınmayı tamamladıktan sonra diğer adımlara geçebilirsin.

Squat: Özellikle bacak ve kalça kaslarını geliştirmek için ideal bir hareket olan squat, sabah sporunun da vazgeçilmezlerinden biri… Squat hareketini yapmak ise son derece kolay. Tıpkı bir sandalyeye oturur gibi dizlerini kır ve kalçanı yere mümkün olduğunca yaklaştır. Sonrasında hızla çömelip doğrularak ya da zıplayarak squat hareketini tamamla. Bu hareketi 12 tekrarlı 3 set halinde yaptıktan sonra aşağıdaki adımlara geçebilirsin.

Mekik: Sabah sporunun en önemli amaçlarından biri de karın kaslarını uyandırmaktır. Karın kaslarını canlandırmanın en etkili yöntemi ise klasik mekiktir. Ayaklarını kanepe altı ya da benzeri bir noktada sabitle, ellerini kulaklarının hizasına ya da göğsüne götür, dizlerini hafifçe bük ve yalnızca belinden kuvvet alarak mekik hareketini tamamla. Bu hareketi 12 tekrarlı 3 set halinde tamamla.

Masa Pozisyonu: Masa pozisyonu, tüm vücut kaslarını kısa sürede canlandırmanın en etkili yollarından biridir. Masa pozisyonunu uygulaman için ilk olarak eller ve ayaklardan güç alarak vücudunu adeta bir masa görünümüne sokman gerekiyor. Sonrasında bir elini ve ayağını kaldırıp vücudunu diğer tarafa doğru mümkün olduğunca eğ. Bu hareketi önce sağdan sola, sonra soldan sağa olmak üzere toplam 24 seferden oluşan 3 set boyunca tekrar et.

Şınav: Sabah sporunda yapılması gereken son işlem; kol, omuz ve sırt kaslarını da güçlendirmektir. Bu nedenle klasik şınav hareketini de sabah sporu programına eklemen önerilir. Yere yüz üstü uzan, kollarını 90 derecelik açıyla aç, ayaklarını birleştir. Yalnızca ellerinden ve parmak uçlarından güç alarak, belini ve kalçanı dümdüz tutarak vücudunu yukarı doğru it ve yine kol kuvvetinle aşağı doğru indir. Bu hareketi 12 tekrarlı 3 set halinde tamamladığında, güne zinde ve güçlü bir şekilde başlamaya hazır hale gelebilirsin.

Açık Hava Sabah Sporu Hareketleri:

Isınma: Açık alanda ısınmak için 5 dakika boyunca düşük tempoyla yürü. Vücudunun ısınmaya başladığını hissettiğinde dur ve kas açma hareketlerini tamamla. Sonrasında daha yüksek tempoyla 5 ila 10 dakika daha yürü. Spora hazır hissettiğin an aşağıdaki adımlara geçebilirsin.

Koşu: Açık alanda gerçekleştirebileceğin en etkili sporların başında koşu gelir. Sabahları 20 dakika boyunca orta ve yüksek tempoda koşu yaparak güne son derece güçlü başlayabilir, fazla kilolarından kurtulabilir ve kendini her zamankinden daha fit hissedebilirsin. Sabah koşusu, ekstra herhangi bir hareket gerektirmeden başlı başına uygulanabilecek çok etkili bir sabah sporu programıdır.

Tempolu Yürüyüş: Eğer tempolu koşmanı engelleyecek fiziksel bir problemin varsa, yüksek tempolu bir yürüyüşü de tercih edebilirsin. Isınma hareketlerini gerçekleştirdikten sonra yapacağın 20 ila 30 dakikalık bir tempolu yürüyüş, hem kendini zinde hissetmene yardımcı olur hem de vücut gücünü artırarak seni güne en iyi şekilde hazırlar. Yürüyüş esnasında 5 dakikalık sürelerle temponu düşürüp artırabilir ve bu sayede metabolizma hızını da yükseltebilirsin.

Şınav ve Mekik: Sabah programının en etkili hareketleri olan şınav ve mekiği açık alanda da uygulayabilirsin. Şınav ve mekik hareketlerini 12 tekrarlı 3’er set halinde tamamlayarak sonraki adıma geçebilirsin.

Jumper Jacks: Zıplama hareketleri, metabolizma hızını artırma konusunda son derece faydalıdır. En etkili zıplama hareketlerinin başında ise jumper jacks gelir. Bacaklarını omuz hizasında aç, vücudunu dik tut ve dizlerini hiç kırma. Ardından olduğun yerde zıplayarak bacaklarını kapa, tekrar zıplayarak bacaklarını aç. Bacaklarınla aynı anda kollarını da yukarı kaldır ve başının üzerinde birleştirip geri indir. Bu hareketi çok hızlı bir şekilde devam ettir. 12 tekrarlı 3 set halinde jumper jacks yaptıktan sonra açık alandaki sabah sporunu tamamlayabilirsin.

Sabah Sporunun Faydaları

Sabah sporu, uykuyla birlikte ağırlaşan metabolizmaya şok etkisi yapmanın ve vücut temposunu yeniden hızlandırmanın en etkili ve basit yollarından biridir. Düzenli olarak uygulanan sabah sporu programları, kendini gün boyunca enerjik ve dinamik hissetmene yardımcı olur. Vücutta oksijen dolaşımını artırır ve bu sayede bağışıklığını güçlendirir. Kan dolaşımını hızlandırması sayesinde tüm organlarının tam kapasiteyle çalışmasına yardımcı olur ve kendini son derece güçlü hissetmene olanak tanır. Sabah sporu, zihinsel açıdan da büyük faydalar sağlar. Zihinsel aktivitelerin hızlanmasına yardımcı olan spor, daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde düşünebilmene katkı sağlar. Psikolojik açıdan da deşarj etkisi yaratan sabah sporu, güne stressiz, öz güvenli ve huzurlu bir başlangıç yapmana yardımcı olur ve gün boyu daha olumlu bir ruh halinde kalmanı mümkün kılar.

Sabah Sporu Aç Karnına mı Yapılır?

Sabah sporu konusunda en çok merak edilenlerin başında, “Sabah sporu aç karnına mı yapılır?” sorusu gelir. Peki sabah sporu kahvaltıdan önce mi sonra mı yapılmalı? Aslında bu sorunun yanıtı, kişiden kişiye göre değişir. Tam dolu bir karınla spor yapmak, elbette ki sağlık açısından büyük riskleri beraberinde getirmesi nedeniyle pek de iyi bir fikir değildir, ancak tansiyon ya da şeker gibi sağlık problemlerin varsa tam aç karnına spor yapmak da tehlikelidir. Bu nedenle en doğrusu, güne enerjisi yüksek küçük bir atıştırmalıkla başlamak ve asıl kahvaltıyı spordan sonraya bırakmaktır. Eğer kilo problemin yoksa ve sporu yalnızca zinde olmak için yapıyorsan, çeşitli markalar tarafından üretilen protein barlarını tercih edebilirsin. Sporla birlikte kilo vermeyi de hedefliyorsan yumurta, az miktarda bulgur lapası ya da yulaf ezmesi yedikten sonra spora başlayabilirsin.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Günümüzde bir yaşam biçimi ve felsefesi olarak değerlendirilen fitness nedir? Etkili fitness ve crossfit programı oluşturmak için bilmeniz gerekenler!

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.