Düzenli Bisiklet Sürmenin Sağlığa 10 Faydası

Düzenli Bisiklet Sürmenin Sağlığa 10 Faydası

Düzenli Bisiklet Sürmenin Sağlığa 10 Faydası
Yayınlanma: Güncelleme:

Sporun sağlıklı yaşam prensiplerine ayak uydurmak açısından ne kadar önemli bir bileşen olduğunu konusunda hemfikir olmayan yoktur. Düzenli spor yapmak, hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlığını olumlu anlamda etkiler. Üstelik spor yaparak daha sağlıklı, dinç, formda ve enerjik kalabilirsin. Herkesin ilgilendiği spor branşları farklıdır. Ancak çocukluktan yetişkinliğe her yaş grubunu kucaklayan, hem eğlenceli hem de verimli, gündelik yaşam temposuna da kolaylıkla ayak uydurabilen spor branşları dendiğinde ilk sıralara bisiklet sürmeyi yazabilirsin. Çünkü spor yapmak için yeterli vaktin olmasa bile kısa mesafelerde bisiklet kullanarak ulaşım sağlayabilir, canın sıkıldığında bisikletine atlayarak keyifli bir yolculuğa çıkabilirsin. Peki, bisiklet sürmek ne işe yarar? Bisiklet sürmek kaç kalori yakar? Düzenli bisiklet sürmek sağlığını nasıl etkiler? Gel, bu soruların yanıtlarını birlikte bulalım.

1. Yağ Oranını Azaltarak Fit Bir Vücuda Kavuş

Öncelikle çok merak edilen bir soruyu yanıtlamakla başlayalım: Bisiklet sürmek zayıflatır mı? Neden olmasın? Vücudundaki yağ oranını azaltmak ve kalori yakmak için uygulayabileceğin en etkili egzersizlerden biri bisiklet sürmektir. Çünkü bisiklet sürerken birçok farklı kas grubunu bir arada çalıştırır, tıpkı kardiyo egzersizlerinde olduğu gibi kalori yakarsın.

Fit ve sıkı bir vücut demişken, bir diğer soruyu da yanıtlamakta fayda var: Bisiklet sürmek bacak inceltir mi? Bölgesel zayıflama, teknik olarak mümkün değildir. Yani sen yalnızca bacak antrenmanları yaparak bacaklarını inceltemezsin. Çünkü vücudunun yağ oranı azaldıkça incelecek olan bölgeler, genetik yapına ve vücut şekline bağlı olarak şekillenir. Başka bir deyişle, bu karar tamamen vücuduna aittir. Bu nedenle bisiklet sürmek doğrudan bacaklarının incelmesine neden olmaz. Ancak bacak kaslarının güçlenmesini sağlar. Dolayısıyla sen kalori yaktıkça ve vücudunun yağ oranı azaldıkça, bacakların da şekillenmeye ve forma girmeye başlar.

Bisiklet Sürmek Kaç Kalori Yakar?

Elbette bisiklet sürerek yakabileceğin kalori miktarı; vücut kitle endeksine, tempona, antrenman sıklığına ve spor geçmişine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Yarım saat boyunca bisiklet sürmek, hızına bağlı olarak 300 – 400 kalori yakmanı sağlar. Ancak her halûkarda bisiklet sürmenin daha sıkı ve formda bir vücuda kavuşmana yardımcı olacağından emin olabilirsin.

2. Kaslarını Güçlendir

Bisiklet sürmek faydaları yalnızca bacak kaslarıyla sınırlı bir aktivite değildir. Bacak ve kalça kasların aktif olarak çalışırken üst vücudunda yer alan kol, omuz, sırt, boyun ve göğüs kasların da boş durmaz. Çünkü onların da bu esnada görevi, vücudunun dengesini ve stabilizasyonunu sağlamaktır. Kısacası yalnızca bisiklet sürerek hem üst hem de alt vücudunda bulunan kas gruplarını bir arada çalıştırabilir ve güçlendirebilirsin.

3. Daha Düzgün Bir Duruşa Sahip Ol

Farkında olmadan kambur duruyor olabilir misin? Gündelik hayatın yoğun temposu içinde duruş bozukluklarını çoğunlukla fark etmekte zorlanırız. Ancak hareketsiz bir yaşam tarzı, duruş bozukluklarına da davetiye çıkarır. Bisiklet sürmek tam bir denge işi olduğu için zamanla farkında bile olmadan daha dik ve düzgün bir duruşa kavuşabilirsin. Böylece sırt ve boyun ağrılarıyla da vedalaşabilirsin.

4. Yaşlanma Belirtileri ile Mücadele Et

Az önce sözünü ettiğimiz hareketsiz yaşam tarzı, hem ruhsal hem de kalp sağlığın açısından oldukça tehlikelidir. Hareketsiz ve sağlıksız bir yaşam tarzı, beraberinde erken yaşlanma belirtilerini de getirir. Düzenli bisiklet sürmek vücudundaki oksijen oranını artırdığı için yaşlanma belirtilerini tetikleyen toksik birikimi azaltmana yardımcı olur. Daha sağlıklı bir kalp ve daha güçlü kaslar eşliğinde, erken yaşlanma belirtileriyle mücadele edebilirsin.

5. Daha Kaliteli ve Derin Uykular Çek

Yeterli ve kaliteli bir uyku çekemediğinde, ertesi günden de verim almakta zorlanırsın. Uyku sorunlarının birçok farklı sebebi olabilir. Ancak bisiklet sürmek seni fiziksel anlamda yoran bir aktivite olduğundan, geceleri uykuya dalmanı da kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Üstelik bisiklet sürerken seni uykundan eden stresli düşünceleri bir kenara bırakabilir, daha dingin bir ruh haline sahip olabilirsin.

6. Beyin ve Kas Koordinasyonunu Geliştir

Bisiklet sürerken birçok farklı etkene ihtiyacın var: Denge, dayanıklılık, koordinasyon, güç ve dikkat! Sürekli olarak dengeni korumalı, yolu ve diğer uyaranları takip etmeli, kaslarını kontrollü olarak kullanmalısın. Haliyle tüm bu etkenleri bir arada kullanmak, ciddi bir beyin ve kas senkronizasyonu ister. Sen de düzenli olarak bisiklet sürerek denge, dayanıklılık ve koordinasyon becerilerini geliştirebilir, daha çevik ve dikkatli olabilirsin.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Günümüzde bir yaşam biçimi ve felsefesi olarak değerlendirilen fitness nedir? Etkili fitness ve crossfit programı oluşturmak için bilmeniz gerekenler!

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.