Kulak Kaç Yaşında Deldirilir? Kulak delme işlemi küpe takmak için kulağın herhangi bir bölgesinin delinmesi işlemidir. Özellikle kız anneleri çocuklarına biran önce küpe takmak için bu işlemde acele etmektedir. Kulak..
Kulak Kaç Yaşında Deldirilir?
Kulak delme işlemi küpe takmak için kulağın herhangi bir bölgesinin delinmesi işlemidir. Özellikle kız anneleri çocuklarına biran önce küpe takmak için bu işlemde acele etmektedir. Kulak delme işlemi her yaşta yapılabilse de bebekler için uygun olmayabilir.
Yeni doğan bebeklerin cilt yapıları hassas ve incedir. Yeni doğan bebeklerin kulak deldirme işleminden sonra kulak bölgesinde enfeksiyon riski oluşabilmektedir. Ayrıca bebeklerin takılan küpeyi çekerek kulağı yaralama riski de göz önünde bulundurulmalıdır.
Küpe takmak amaçlı kulağı deldirmenin belirli bir yaş sınırı olmasa da çok küçük yaşlar için uygun bir işlem değildir. Küçük yaşlarda kulak deldirme işlemi enfeksiyon ve tehlikeli kaza durumlarına yol açabilir. Kulak deldirme işlemi özellikle kız çocukları için tercih edilse de ergenlik çağında olan erkek çocukları da kulaklarını deldirebiliyor.
Çocuklarına küpe takmak amacı ile deldirme işlemi uygulayacak ebeveynler bazı konularda dikkatli olmalıdır. Kulak deldirme işlemi için en erken yaş sınırı 4 yaş olmalıdır. Bu yaştan önce kulak deldirme işlemi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kulak deldirme işlemi sonrasında kulak bölgesi mutlaka iyi gözlemlenmelidir. Enfeksiyon ve ağrı riskine göre önlem alınmalıdır.
Gerekirse delinen bölgeye pansuman uygulanmalıdır. Kulak delme işleminden sonra bir hafta süre ile havuz ve deniz gibi ortamlara girilmemelidir. Kullanılan küpenin çeşidi mutlaka çocuğun yaşına uygun özellikte olmalıdır. Küçük çocuklarda sallanan küpeler yerine sabit ve küçük küpeler tercih edilmelidir. Kulak deliğinin iyileşme süreci yaklaşık olarak 4 haftadır. Bu süre içinde takılan küpe çıkartılmamalıdır. Kulağa temastan önce mutlaka eller sabun ile yıkanmalıdır.
Kulak deldirme işlemi mutlaka hijyenik bir ortamda yapılmalıdır. Bu işlemi yapacak merkezin gerekli belgelere sahip olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Kulak delme işleminde kullanılan iğne steril ve tek kullanımlık olmalıdır.
İşlemi uygulayacak personel mutlaka eldiven kullanmalıdır. Hijyenik bir ortamda yapılmayan işlemler bazı hastalıklara davetiye çıkartabilir. Kulak delme işlemini uygulayacak personel mutlaka alanında uzman olmalıdır. Kulak deldirme işleminden sonra kulak bölgesi temiz ve kuru tutulmalıdır.