Kifoz Nedir? Kifoz omurganın öne eğilmediyle ortaya çıkan (kamburluk olarak da bilinir) bir hastalıktır. Omurgaya yandan baktığınızda boyun, sırt, bel ve leğen kemiğinde birbirini izleyen ters eğrilikler bulunur. En sık..
Kifoz Nedir?
Kifoz omurganın öne eğilmediyle ortaya çıkan (kamburluk olarak da bilinir) bir hastalıktır. Omurgaya yandan baktığınızda boyun, sırt, bel ve leğen kemiğinde birbirini izleyen ters eğrilikler bulunur. En sık sırt bölgesinde görülür.
Kifoz masa başı çalışan, çok fazla dik durmaya dikkat etmeyen, çok ders çalışan ve en önemlisi spor yapmayan bireylerde çok fazla görülmektedir.
20-50 derece arası kifoz normal görülebilirken, 50 derece üzeri kifozlar her zaman bir uzman müdahalesi (düzenli fizik tedavi veya ileri derecede cerrahi müdahale gibi) gerektirir.Kifoz hastalığına başlıca neden olan durumlar
Osteoporoz ( kemik erimesi )
Verem hastalığı
Yetersiz beslenme
Vitamin eksikliği
Omurga iltihapları
Omurga kırıkları
Mesleki deformasyonlar
En Sık Sorulan Sorular
Kifoz hastası olmamak için neler yapmalıyım?
Doğru bir egzersiz planlaması ile mutlaka spor yapılmalı, masa başı çalışma zorunluluğu olan kişiler mutlaka ortalama 40-45 dk aralıklar ile iş yerlerinde, odalarında kısa yürüyüşler yapmalıdır. En önemlisi dik duruşa dikkat edilmelidir.
Kifoz hastasıyım ne yapmalıyım?
Kifoz (kamburluk) sahibiyseniz mutlaka spora başlamadan önce bir uzmana başvurun (fizyoterapist veya doktor )
Eğer kifoz derecenize ve yaşamınızı etkilemesine göre doğru bir yön verilmez ise bu hastalık sizlerin yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyebilecektir.
Kifoz spor yapmama engel mi?
Hayır. Doğru egzersiz programı ile spor yapmanız kifoz hastalığınız için her zaman faydalı olacaktır. Eğer ileri derece bir kifoz hastasıysanız (50 derece üstü) mutlaka bir uzmana danışmalısınız
Kifoz hastasıyım kendimi gün içerisinde çok yorgun hissediyorum normal mi?
Bilimsel bir gerçektir ki omurilik hastalıkları hem uyku kalitenizi hem yaşam kalitenizi çok ciddi oranda etkilemektedir. nHalsizlik,mutsuzluk,uykusuzluk,baş ağrısı bunlar görülebilmektedir.
Kifoz hastasıyım ve masa başı çalışıyorum, neler yapmalıyım ?
Mutlaka spor yapmalısınız. Ek olarak bir uzman danışmanlığında dik duruş korsesi kullanabilirsiniz. Bunun dışında iş yerinde her 35-40 dakikada 5 dakika ofis içi kısa yürüyüşler yapmalısınız ve en önemlisi dik duruş pozisyonunuza dikkat etmelisiniz.