Kalp Krizi Geçirildiği Nasıl Anlaşılır? 

Kalp Krizi Geçirildiği Nasıl Anlaşılır?  Çağımızın en sık karşılaşılan hastalıklarından biri olan kalp krizi, kalpte yer alan atardamarların tıkanması sonucu oluşan rahatsızlıklardan biridir. Kalp krizinin pek çok farklı nedeni olabilmektedir…

Kalp Krizi Geçirildiği Nasıl Anlaşılır? 
Yayınlanma: Güncelleme:

Kalp Krizi Geçirildiği Nasıl Anlaşılır? 

Çağımızın en sık karşılaşılan hastalıklarından biri olan kalp krizi, kalpte yer alan atardamarların tıkanması sonucu oluşan rahatsızlıklardan biridir. Kalp krizinin pek çok farklı nedeni olabilmektedir.

Başta doğuştan gelebilen kalp rahatsızlıkları olmak üzere, obezite, yüksek tansiyon, yetersiz fiziksel aktivite, yaş gibi pek çok faktör kalp krizine neden olabilmektedir. Günümüzde en çok korkulan durumlardan biri olan kalp krizi hayati risk taşıyan önemli bir rahatsızlıktır. Kalp krizine anında müdahale edebilmek önemlidir.

Kalp Krizinin Nedeni

Kalpteki atardamarlara kolesterol biriktikçe plaklar oluşmaktadır. Bu plaklar yırtıldığında atan pıhtı kalp krizine neden olmaktadır. Kalp krizi, yapılabilecek erken müdahale ile hayat kurtarıcı olabilmektedir.  Bu nedenle erken müdahale edilmesi hayati önem taşımaktadır. Kalp krizine neden olan pek çok sebepler bulunabilmektedir.

Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalara göre, şeker hastalığı da kalp krizine neden olabilmektedir. Yapılan bu araştırmaların sonucunda şeker hastalarının, şeker hastası olmayan kişilere göre kalp krizi geçirme oranının daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Hafif göğüs ağrısı hissedildiğinde bile önlem alınması kişinin hayatta kalabilmesi için büyük önem teşkil etmektedir.

Kalp Krizi Esnasında Ne Yapılmalıdır?

Kalp krizi hem geçiren kişi için hem de yakınları için çok korkutucu durumlardan biridir. Kalp krizi esnasında ne yapılmalıdır? Kalp krizi esnasında yapılabilecekleri bilmeden önce kalp krizinin belirtilerini bilmek faydalı olacaktır. Kalp krizinin en önemli belirtilerinden biri göğüste sıkışma hissi ve ağrıyı takip eden önce boyna ardından kollara yayılan uyuşma ve ağrılardır.

Kalp krizi geçiren kişi soğuk soğuk terlemeye başlayacaktır. Kalp krizleri bazen oldukça şiddetli olabildiği gibi bazen hafif geçirilebilmektedir. Kalp krizi geçiren kişinin yakınlarının kalp krizi belirtileri konusunda bilinçli olması hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Kişinin kalp krizi geçirdiği anlaşıldığında varsa boynundaki kravat çıkartılmalı, gömlek düğmeleri açılmalıdır. Kalp krizi esnasında kişi, dakikalarla yarıştığından bir an önce 112’yi arayarak hastanın durumunu belirtmek önemlidir. Hastanın ambulans ile gelmesi faydalı olacaktır. Hastanın oksijen alımını engelleyebilecek şekilde bireysel olarak hastaneye götürmeye çalışmak daha yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Günümüzde bir yaşam biçimi ve felsefesi olarak değerlendirilen fitness nedir? Etkili fitness ve crossfit programı oluşturmak için bilmeniz gerekenler!

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.